A jó domain név titka

Mire érdemes odafigyelni a domain név kiválasztása során

domain
Tehát mi is valójában a Domain név?

A domain szó valójában névtartományt jelent. Ez a gyakorlatban maga a weboldal címe, amely segítségével a látogatók gyorsan és egyszerűen elérhetik weboldalunkat. Nem szükséges tehát a szerver IP címének megjegyzése, hanem bőven elegendő a domain név beírása a böngésző címsorába. A domain nevek használata tehát felváltják, helyettesítik a hosszú IP címeket. A weboldalunk domain neve így egy fontos tényező lesz az online aktivitásunk során.

Milyen részei vannak egy domainnévnek? 

Egy domainnév legfőképp két részből áll, de bizonyos esetekben állhat háromból is. Elsőként azonban nem árt áttekinteni, hogy milyen részekről is beszélünk egy domainnév esetében.

A) Második szintű domain (vagy tartomány) Ez a leginkább kritikus rész minden domainnév kiválasztásakor. A profiweb.hu esetében a “PROFIWEB” a második szintű domain. Viszont egy ilyen második szintű domain önmagában nem fog működni, mert, ha beírod a böngésző címsorába akkor keresési kulcsszóként fogja a böngésző kezelni, nem pedig domainnévként. Csak olyan esetben válik működő domainnévvé, ha kapcsolódik hozzá egy legfelső szintű domain is.
B) A legfelső szintű domainnév A legfelső szintű domain része minden domainnévnek, és a második szintű domainnév jobb oldalán jelenik meg: a profiweb.hu esetében ez a “.hu”. Lehet kissé zavarbaejtő számodra, hogy miért hívják pont ezt legfelső szintű domainnek. A böngészők a domainneveket visszafele olvassák, tehát jobbról balra.
C) Az aldomain Mivel jobbról balra haladnak, ezért a domainen belüli részek balra kerülhetnek. Ez az aldomain, mely a második szintű domainnnévhez kapcsolódik. Ilyen aldomaineket rengeteg okból hozhatunk létre. Például azért, mert a weboldaladon belül egy teljesen elkülönült részt akarsz kialakítani, akár más dizájnnal. Ilyen lehet egy webshop vagy egy blog is akár. 

ergonómia

Iratkozz fel Hírlevelünkre!

Értesülj az újdonságokról és az online világ híreirőlA legfontosabb szempontok Domain név választáskor? 

Legyen eredeti
Olyan nevet válassz, amelyik jól megkülönbözteti a vállalkozásod a másokétól. Törekedj arra, hogy a te weboldalad nevét ne lehessen összekeverni másokéval. Hm... a legtöbb "alap" domain nevet már lefoglalták (sokat pusztán tovább értékesítés miatt). Kénytelen vagy tehát kreatív megoldást találni, hogy a weboldalad egyedi elnevezése és a vállalkozásod profilja összhangban legyen.
Semmiképp se gondolkozz azon, hogy egy már bevezetett domain név "klónt" hozz létre. Tehát például ha te vendéglátós vagy és házhoz szállítással is foglalkozol a www.netpincer.hu oldal helyett, megpróbálod a www.net-picer.hu vagy a www.net_pincer.hu esetleg a www.netpincer2021.hu oldalt létrehozni súlyos baklövés lenne. Miért is? A NetPincér tulajdonosa megvétózhatja a Domain név delegálását és jó eséllyel neki fognak igazat adni.
De ha mégis sikerülne a domain név regisztrációja a látogatóid nagy része az "eredeti" NetPincér oldalon fog kikötni, mert arról már hallott és a Google keresőben is egész biztosan előrébb lesz a találati listában, mint a te új, friss weboldalad.
Legyen könnyen megjegyezhető és rövid
Gondolom nem kell részleteznem, hogy miért előnyösebb www.netpincer.hu oldal, mint a www.legjobbetelfutaraneten.hu de mégis ejtsünk erről pár szót. Vannak, akik azt gondolják a domain névbe minden fontos információt bele kell pakolni... hát nem! A weboldalad nevére azért van szükség, hogy könnyen megtaláljanak a látogatóid. Ha hosszú, nyakatekert szóösszetétellel próbálkozol a látogatód jó esetben elgépeli a weboldal címét beíráskor, ami bosszúságot fog okozni. Rosszabb esetben elfelejti. Milliónyi információt fogadunk be minden nap. Miért élveznének előnyt az információ elraktározásában a weboldalak címei?
Csak akkor használj angol (vagy más idegen nyelvű kifejezést) ha az indokolt
Ha a vállalkozásod magyar piacra fókuszál, akkor vedd figyelembe, hogy a magyarok csak egy része beszél idegen nyelvet. Számos potenciális vásárlódnak okozol nehézséget, ha a weboldalad nevét nem érti, pláne esetleg nem is tudja leírni. Ha később tervezel külföld felé nyitni, akkor megoldás lehet, hogy csak rövidítést vagy mozaikszavakat használsz. 
Az emberi tényezőt is vedd figyelembe
Tedd lehetővé a látogatód számára, hogy a weboldalad címét
- könnyen el tudja olvasni
- könnyen ki tudja mondani
- könnyen le tudja írni
- könnyen meg tudja jegyezni
Ha bármelyik a fenti felsorolásból sérül, akkor csak a saját magadnak okozol nehézséget. 


A domain végződés megválasztása 

A domin-végződések, vagyis legfelső szintű domainnevek, más néven a TLD-k a domainnevek végén a pont mögött találhatóak meg. A történelem első domain-végződései a .com, a .net és a .org voltak. A .hu 1991-ben jelent meg. A mai napig ezek a legnépszerűbbek, nem véletlenül. 

Leggyakoribbak:
.hu - magyar piacon a legnépszerűbb, főként magyar felhasználók számára általános érvényű
.com - nemzetközi piacon a legnépszerűbb általános érvényű végződés
.org - elsősorban non-profit, jótékonysági célú weboldalak
.net - a második legnépszerűbb nemzetközi piacon alkalmazott 
.eu - olyan vállalkozások számára, amelyek nem csak a magyar, de jellemzően Európában tevékenykedik
.info - elsősorban tájékoztató, tudásbázis jellegű tartalmak számára

Népszerű új végződések:
.XYZ - A .XYZ azt mutatja, hogy a Te céged érdekes és, hogy nem félsz új dolgokat kitalálni. Ezzel a domain végződéssel kiemelkedhet a weboldalad és nagyon népszerű is lehet. 
.VIP - Ezzel a domain végződéssel reklámozhatsz akár prémium kategóriás terméket, különleges rendezvényt vagy akár helyszíneket is. Megmutathatja ügyfeleidnek, hogy milyen prémium szolgáltatásokat, termékeket kínálsz.
.TOP - tökéletes választás lehet a különböző listákat, válogatásokat gyűjtő oldalaknak
.SITE - Minden iparághoz, szolgáltatáshoz és termékhez használható, előnye, hogy még rengeteg név elérhető, így könnyen megtalálhatod a megfelelő domain nevet.
.SHOP - Online áruházaknak, helyi kisboltoknak vagy akár nagyobb üzleteknek is szuper lehetőség ez a domain végződés. 
.ONLINE - Az .ONLINE domain végződés mindenki számára működik, hiszen egy globálisan elfogadott kifejezés, ami rugalmas és ezáltal nagyon népszerű is.
.CLUB - Rövid, emlékezetes és az egész világon ismert szó. Kiváló választás sport klubok, startupok, bárok és események számára is.
.WORK - Ha weboldalad álláskeresőket, jelenlegi alkalmazottakat vagy vállalkozásokat céloz meg, akkor válaszd ezt a domain végződést és oszd meg a munkákkal kapcsolatos információkat!
.APP - Mobil vagy webes applikációkat fejlesztesz? Akkor válaszd ezt a domain végződést weboldaladnak, ahol bemutathatod az applikációkat!

Fentieken túl rengeteg egyéb végződés közül is tudsz választani.


© 2010 Minden jog fenntartva
Cookie és Adatvédelmi tájékoztató