Betűtípusok használata a weboldalakon

betűtípusok

ISMERJE MEG AZ ÁRAINKAT

Természetesen kérhet egyedi árajánlatot is elképzelései megvalósításához

Olvasás vagy böngészés

Az internet használók nagyobbik része szöveges tartalmakat keres az interneten. Persze napjainkban már egyre nagyobb teret kapnak a videós tartalmak, de az olvasott információ még mindig az első helyen áll. Az írott szöveg rengeteg információt tartalmaz, ha jól megfogalmazott tartalommal találkozunk. Ennek az információnak a kényelmes átadásában van szerepünk a weboldal kialakításánál.
Bizony a betűtípusok megválasztása, azok színe, mérete, a cím feliratok stílusa nagy mértékben segítheti a látogatót az olvasásban, vagyis inkább a böngészésben.
Nem mellesleg pedig a keresőoptimalizálás alapja is a szöveges tartalom, amire tehát különös gondot kell fordítanunk.

Hány féle betűtípus létezik?

Egyből kezdjük a mi korunkkal. Persze mindenki tudja mi volt a nyomdászat feltalálása előtt, amikor még lúdtollal írtak. Ma már a digitális kor megengedi, hogy kijelentsük megszámlálhatatlan sokféle betűt különböztessünk meg egymástól. Hatalmas választék létezik ingyenesen hozzáférhető, alkalmazható betűtípusokból, de léteznek fizetős vagy akár egyedileg tervezett betűkészletek is.
Ahhoz, hogy mégis valami rendet vágjunk ebbe a hatalmas adattengerbe 4 féle betűtípusról mindenképp szót kell ejtenünk.
Ezek pedig:
- Talpas betűk
- Talpatlan betűk
- Kézírásos betűk
- Dísz betűk

billentyűzat fontok

Talpas és talpatlan betűtípusok
A tipográfiában a betűk vízszintes talpát serif-nek nevezik, ezért a talpas betűtípusok sokszor a nevükben viselik ezt a kis szócskát (míg a talpatlanokat sans-serif-nek, azaz talp-nélkülieknek nevezik).
A könyvnyomtatás korában még talbas betűket használtak és kutatások igazolják, hogy a papírra vetett talpas szöveg jobban olvasható. Ez az állítás viszont a webes tartalmakra már nem igaz. Kutatók megállapítása szerint kényelmesebb és gyorsabb az olvasás webes tartalmak esetén, ha talpatlan betűtípust használunk.
Akkor használunk talpas betűkészletet, ha tudományos igényességet akarunk érzékeltetni vagy amikor a klasszikus értékeket akarjuk szimbolizálni, esetleg a könyv vagy újság olvasás hangulatát kívánjuk elérni. A talpas betűk igényességet és időt-állóságot sugallnak.

Kézírást utánzó betűtípusok
Ez a betűtípus egyediséget rejt, ugyanakkor kizárólag rövid szövegrész, címek, idézetek vagy logók esetében javasolt alkalmazásuk. 
Konkrét hangulat elérése érdekében nyugodtan élhetünk ezzel a betűtípussal.
Tökéletes választás érzelmekkel teli, ünnepi hangulat kiváltása vagy gyerekeknek szóló tartalmak esetén. Emellett retro feeling vagy nőies attitűd is megbújik ebben a betűtípusban. Ne féljünk alkalmazni kézműves termékek, műhelymunka esetében vagy lendület és motiváció hangsúlyozása céljából.

Díszbetűk - különleges betűtípusok
Logókhoz, címekhez, érzékletes plakátokhoz tökéletes választás. Gyakran annyira díszes egy ilyen díszbetű, hogy alig kivehető. A díszbetűk lehetnek plasztikusak és anyagszerűek. Sok esetben a díszbetű maga az illusztráció.


FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE


© 2010 Minden jog fenntartva
Cookie és Adatvédelmi tájékoztató