Mi az az AMP?

Milyen előnyöd származhat az AMP használatából?

PWA
Mi is az az AMP?

Az „Accelerated Mobile Pages” vagyis röviden AMP, magyarul „gyorsított mobil oldalakat” jelent. Az AMP egy nyitott forráskódú keretrendszer, amelyet a Google és a Twitter közösen hoztak létre és fejlesztenek folyamatosan.

A Google számára az a legfontosabb, hogy a felhasználók számára minél jobb böngészési élményt biztosítson, mind mobilon, mind asztali gépeken is. Az egyik legjellemzőbb felhasználói élmény a weboldal betöltési sebessége.  Ez alapján (is) rangsorolja az oldalakat a google találati listán. Bizony a weboldalak jelentős része nincsen megfelelően optimalizálva és kódolva, így a weboldalak lassan töltődnek be, főleg mobilon. Gondoljunk bele, hogy mikor telefonon rátalálunk egy keresett oldalra, akkor mennyit szoktunk várni, míg a weblap betöltődik.

Az AMP célkitűzése egy olyan eszközkészletet biztosítani a webfejlesztőknek, amely segítségével villámgyorsan betöltődő, minimális erőforrásokat igénylő mobilon, tableten vagy más mobil eszközön is megjelenő weboldalakat hozhatnak létre. Ez egyebek mellett a HTML kódok leegyszerűsítésével történik, megszabott CSS szabályok alapján.

Az AMP eredetileg a Google és a Twitter válasza volt a Facebook „azonnali cikkek” funkciójára, viszont az évek során kinőtte magát egy hatalmas projektté, és ma már egy nélkülözhetetlen platformnak számít a mobilközpontú webfejlesztők arzenáljában.

Miért érdemes AMP-ot használni?

Tehát az AMP felgyorsíthatja a mobilos böngészést, a gyorsaság pedig fontos felhasználói élmény szempontnak számít.
A SEO és mobil szakemberek egyetértenek abban, hogy az AMP:

- Nagy mértékben megnövelheti a webhelyedre érkező organikus forgalmat.
- Növeli az aktivitásokat és a konverziókat.
- Ugyanakkor csökkenti a szerver terhelését, mivel az AMP oldalakat az AMP CDN tárolja és szolgáltatja a felhasználóknak.

Az AMP nem közvetlen rangsorolási szempont, azonban javítja a felhasználói élményt, ami pozitívum lehet a keresőmotorok algoritmusai szemében.AMP

ISMERJE MEG AZ ÁRAINKAT

Természetesen kérhet egyedi árajánlatot is elképzelései megvalósításához

Hogyan működik az AMP?

Az AMP korlátozza és optimalizálja a HTML, CSS és JavaScript kódokat, ezzel elérve azt, hogy az oldalak nagyon gyorsan töltsenek be. A fejlesztő által írt JavaSccript kódok helyett AMP elemek biztosítják az oldal sebességét és kompatibilitását. Az AMP optimalizáció része, hogy biztosítja, hogy az oldal elrendezése megfelelően betöltsön mielőtt még a képek megjelennének.Milyen hátránya van az AMP-nak?

Mint ahogy arról már volt szó, nem mindent tudunk megvalósítani az AMP-os technológiával. Egyre több lehetőség van benne, de még mindig könnyen előfordulhat, hogy valamit létre szeretnénk vele hozni, de a korlátozott lehetőségek miatt erre nincs már lehetőségünk. Ez komoly dilemma a webfejlesztők körében. Ezt az opciót mindenképpen mérlegelni kell a leendő weboldal elkészítése előtt.
Természetesen AMP technológia használata nélkül is lehetséges gyors weboldalakat létrehozni. Ez csak attól függ, hogy mennyire sok funkció, részletgazdag design elemek és egyéb tartalmi elvárásai vannak a megrendelőnek.


Tudtad?

A profiWEB csapata képes AMP technológiával is weboldalakat létrehozni.
Bővebb információért vedd fel velünk a kapcsolatot.

Javítja a helyezésed a mobil találati listán

 A Google kettő eltérő találati oldalt kínál neked mobilon és asztali gépen, ha ugyanarra a kulcsszóra keresel rá. A mobil találati oldalon más szempontok alapján sorolódnak be a találatok, és a Google figyelembe veszi azt is, hogy mennyire mobilbarát a weboldal. Az AMP-nek ugyan nincs közvetlen hatása a rangsorolásra, ez azonban nem jelenti azt, hogy közvetett hatása sincs rá, hiszen a Google olyan tényezőket is figyelembe vesz a rangsorolásnál, mint a felhasználói élmény, a sebesség, az átkattintási vagy a visszapattanási arány. 
Fontos megemlíteni, hogy bár egy weboldal sebessége kiemelt szempont a Google számára a helyezés elbírálása során, de nem az egyetlen! Számtalan más szempontot is vizsgál, amit az online világ legtöbbször csak sejteni tud. Hiába van AMP oldalunk, ha a tartalom egyébként nem éri el azt a kritérium szintet, hogy előkelő helyre soroljon be minket a találati listán.

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE


© 2010 Minden jog fenntartva
Cookie és Adatvédelmi tájékoztató